Jag heter Per Ankersjö. Som stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad har jag bland annat hand om strategiska cykelfrågor. Här skriver jag om Stockholms väg mot att bli en bättre cykelstad!

onsdag 26 oktober 2011

Portland

Jag är i Portland, Oregon i USA för att tala om Stockholms miljöarbete på konferensen Eco Districts Summit. Jag har passat på att göra en del studiebesök i staden som betraktas som USA:s grönaste stad. Bland annat är de duktiga på cykling och rankas högt bland cykelstäder i världen.



Grön cykelbana downtown. Trafiken är nog lugnare än i Stockholm men antalet cyklister känns avsevärt färre.



Det är lätt att ta med cykeln på spårvagnen som synes. Även på bussar kan man ta med cykeln genom att spänna fast den framför bussen. Cyklar är också välkomna i stadens luftspårvagn som leder till toppen av ett berg där det bland annat ligger ett sjukhus.

Location:SW Washington St,Portland,USA

onsdag 19 oktober 2011

Debattartikel om budget 2012

Idag skriver jag på SvD Opinion/Brännpunkt om de många miljösatsningarna i Stockholms stads budget för 2012 - cykelmiljarden, matavfallsinsamling, vattensatsning med mera.
- - -
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag 13 oktober 2011

Cykelmiljard och fler cykelbloggar

Nu när jag går igenom vilka som skrivit om cykelsatsningen i Stockholms stads budget för 2012 där vi bland annat inför en cykelmiljard för att bygga den kommande cykelplanen fram till 2018 och inrättar en cykelfunktion direkt under kommunstyrelsen (benämningen cykeldirektorat börjar få spridning, det är så samma funktion kallas i Köpenhamn) - har jag upptäckt fler cykelbloggar som jag gärna puffar för, nämligen:

Cyklistbloggen och Cykelsmart - kolla gärna in dem! Jag skriver mer om cykelsatsningarna i föregående blogginlägg. YIMBY skriver också om cykelmiljarden. Och jag skriver förstås också på min andra blogg.
- - -
Läs även andra bloggares åsikter om ,

onsdag 12 oktober 2011

Cykelmiljard i stadens budget!

Idag presenterades förslaget till budget för Stockholms stad 2012. Den största enskilda investeringen är att vi avsätter en miljard kronor för att bygga de nya cykelbanor, stråk och annat som föreslås i kommande cykelplan (november) under perioden fram till 2018.

Lånecykelsystemet ska också förbättras och byggas ut. Vi ska ha fler cykelpumpar och ett pilotförsök med så kallad grön våg för cyklister.

Nu kan Stockholms resa mot att bli en riktig cykelstad börja på allvar!



torsdag 6 oktober 2011

Saker som inte hör hemma i cykelkörfältet



Den här filmen är fantastiskt kul. Du som följer bloggen har säkert noterat att jag fotograferar hinder som jag ser i cykelkörfältet när jag själv cyklar. Den här killen går längre än så...

Tipstack: Malmö-Lund på cykel
- - -
Läs även andra bloggares åsikter om ,

onsdag 5 oktober 2011

Stockholm #14 i världen i cykelindex

Bäst är Amsterdam, därefter Köpenhamn självt. Det är Köpenhamns-baserade cykelbloggen Copenhagenize som rankar och då hamnar Stockholm på plats 14. Min ambition är att vi ska upp i den här typen av rankingar.
- - -
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Mer att jobba med




Så här ser det ofta ut när jag cyklar ner längs Katarinavägen. Har för mig att det finns lastbryggor på andra sidan huset...

tisdag 4 oktober 2011

Inte så begåvad parkering




Skåpbilen förstås. Det fanns plats för att fickparkera ordentligt om man hade orkat. Här finns mycket att göra i informationsväg...

söndag 2 oktober 2011

Nederländerna imponerar och inspirerar!


Cycling For Everyone from Dutch Cycling Embassy on Vimeo.

De är fantastiskt duktiga på cykling i Nederländerna och de är dessutom bra på att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Jag och hela Stockholms stadsmiljöråd var i Amsterdam i somras och träffade de ansvariga. Vi fick många idéer med oss hem.

Tipstack för videon till Elin Bandmann som driver cykelfotobloggen Put the fun between your legs. Kolla gärna in den!
- - -
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Utbyte med Köpenhamn och Amsterdam

Har glömt berätta att alla i staden som arbetar med cykling eller frågor som kan relateras till cykling hade en konferens härom veckan. Jag och trafikborgarrådet Ulla Hamilton var där och invigde. Sedan hade de en heldag med ett mycket ambitiöst program med experter och forskare. Bland annat var cykelansvariga från Köpenhamn och Amsterdam på plats för att dela med sig av sina tips och erfarenheter.
- - -
Läs även andra bloggares åsikter om ,