Jag heter Per Ankersjö. Som stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad har jag bland annat hand om strategiska cykelfrågor. Här skriver jag om Stockholms väg mot att bli en bättre cykelstad!

torsdag 18 augusti 2011

En vecka på lånecykel: torsdag del 2

Hemresan från Stadshuset gick bra. Tomt i cykelstället på Hantverkargatan men nästan fullt på Norr mälarstrand, precis som igår.

Dagens undring 1: är det bara jag som cyklar upp cyklarna till Södermalm? De verkar annars bara gå i en riktning - ner på stan. Jag tycker att de är hyfsat lättrampade i uppförsbacke också. Och det är nyttigt ;-)

Dagens undring 2: är personer från Frankrike överrepresenterade som kunder i lånecykelsystemet? Tycker jag springer på fransktalande turister vid cykelställen varje dag. Kan det bero på att de är vana vid bra service av lånecyklar i Paris? Jag har själv cyklat på JC Decaux' lånecyklar där och de är större (och känns därmed lite tyngre då lånecyklarna ska vara oförstörbara) - men framför allt finns de i riklig omfattning överallt och är väldigt populära.

Jag på lånecykel i Paris (framför Paris stadshus) när Stadmiljörådets alla ledamöter var på cykelstudieresa.
- - -
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

 1. Hej Per!

  Lånecyklar i alla ära, men vi som trampar runt på våra egna cyklar, är det inte dags att fixa fler och bra cykelställ till oss?

  Ta idag, jag ska vidare ut till skärgården med kollektivtrafiken men var tvungen att lämna cyklen hemma: inte kan jag parkera den i stan som jag kan med en bil, den skulle aldrig få stå ifred om den ens skulle få stå kvar...

  Skulle ni inte kunna titta på något system för att parkera cyklar säkert (exempelvis vid centralstationen). Det skulle dessutom underlätta för de som pendlar in till city då de skulle kunna cykla vidare jobbet, eftersom man nu inte får ta cykeln i kollektivtrafiken (en annan möjlighet man borde se över!)

  Vänliga hälsningar från en cykelpendlande Nackabo

  SvaraRadera
 2. Hej Per,

  Jättebra initiativ! Lånecyklarna är guld värda för oss som bor lite utanför stan, men gärna vill ta oss fram smidigt och miljövänligt.

  Jag har funderat på det där om vart folk cyklar. De kan ju rimligen inte cykla till Östermalm för där finns ju inga ställ? Från Karlaplan med omgivning finns det både ställ och oftast cyklar, men försök hitta ett ställ runt Östermalm? och vid Centralen behövs definitivt fler...

  I år är det dock mycket mycket bättre service från Clear channel. Cyklarna är mer hela, ställen fylls på mer regelbundet och el-anslutningar fungerar!

  Jag tycker dessutom att du ska ta dig en sväng genom korsningen Strömbron, Kungsträdgårdsgatan och Södra Blasieholmshamnen, gärna en morgon. Det är inte lätt att vara cyklist där! Men det finns ju gott om sådana korsningar i den här stan.

  Lycka till och jag ser fram mot förbättringar i cykeltrafiken!

  Varma hälsningar från en luttrad "citybiker"

  SvaraRadera
 3. @Anonym1 - absolut. Vi ska bli bättre på detta. Ber om lite tålamod men det är bra att du och andra sätter press på oss!

  @Anonym2 - tack för tipsen, ska kolla upp dem!

  Per

  SvaraRadera
 4. När vi ändå är inne på förbättringspotential.. :)

  1. Enligt min hustru håller Odengatan på att byggas om just nu men enligt uppgift ska inga nya cykelställ sättas upp. Vore det inte klokt att försöka samordna den här typen av arbeten mer så att man när man bygger om passar på att göra även sådant här? Merkostnaden blir ju klart mindre än om man gör det som ett separat projekt.

  2. Det borde finnas bättre och tydligare sätt att rapportera problem i trafiken. Nu finns en allmän sida om felanmälan begraven en bit in på stockholm.se där man heller inte får svar på spörsmål utan bara kan rapportera. Där finns förbättringspotential.

  3. Och så vill jag bara påminna om cykelbanan på Hamngatan förbi Berzelii park i östlig riktning som utan tvekan är den värsta jag stött på som cyklist i Stockholm. Jag blir nästan dagligen utstirrad eller utskälld av gångtrafikanter där eftersom de på grund av den undermåliga skyltningen inte har den blekaste aning om att det är en cykelbana som de går på. De brukar se skamsna ut när jag visar den pyttelilla skylten som visar på förbud mot gångtrafik. Skylten behöver flyttas ut så den ligger till höger om cykelbanan (i den västliga riktningen där idag både cyklister och gångtrafikanter går/cyklar in), cykelbanan behöver målas röd och kompletteras med tydliga körriktningshänvisningar i banan (idag cyklar många åt fel håll), en påbudskylt för var gångtrafikanter ska ta vägen behöver komma upp och biten från närmaste övergångsställe till staketet in mot Berzelii park (i västlig riktning) behöver avgränsas med ngn form av fysisk barriär för gångtrafikanter. Som det är nu är det bara en tidsfråga innan någon blir skadad...

  SvaraRadera